Rozumiem, że Twoje pytanie dotyczy oferty sklepu SFD, głównie odżywek i suplementów. Zacznijmy jednak od tego, że punktem wyjścia powinien by poprawny sposób odżywiania. Oznacza to, że ze swojej diety powinniśmy wyeliminować żywność przetworzoną, zwłaszcza cukier, słodzone napoje, słodycze, fast foody, słone przekąski itd. Zdrowa dieta powinna [...]
Cześć! Najlepiej rozpocząć od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego: Gdy wyliczysz zapotrzebowanie energatyczne, warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić [...]
Cześć! Jeżeli dopiero rozpoczynasz przygodę z odchudzaniem, to zacznij jak Pan Bóg przykazał i oręż w postaci spalaczy tłuszczu zostaw na sam koniec redukcji. Rozpocznij od obliczenia jak dużo kalorii potrzebujesz, możesz skorzystać z poniższego kalkulatora: Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko [...]
Cześć! Po redukcji warto by było wskoczyć na swoje zero kaloryczne na tydzień dwa. Tutaj znajdziesz wzór który pomoże Ci to obliczyć -> http://www.sfd.pl/-t276436.html .
Hello, Tak naprawdę w każdej dobrej restauracji znajdziesz coś zdrowego. Kwestia świadomości i umiejętności dobrego wyboru. Szukaj w menu potraw takich jak np. mięso bez panierki lub pieczone (ale wybieraj te mniej tłuste rodzaje mięs), grillowane ryby, sałatki z kurczakiem lub krewetkami, tatar wołowy lub z łososia, owoce morza itd. Wszędzie [...]
Cześć! Na samym początku powinieneś sprawdzić jakie jest Twoje "0 kaloryczne", czyli ilość kalorii jakiej potrzebujesz by funkcjonować i nie zyskiwać ani nie przybierać na masie biorąc pod uwagę całą Twoją aktywność. Możesz obliczyć, to na kalkulatorze tutaj:
Cześć! To dobrze, że stosujesz odpowiedni system żywienia, ale nie powiedziałeś nic więcej. Może jesz za mało. Jak potrzebujesz urosnąć to zacznij od obliczenia kalorii jakie Ci są potrzebne do wzrostu. http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne znajdzie w linku. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni [...]
Cześć! A jaką masz wagę i budżet na jedzenie? Czy uprawiasz sport i jaki jest cel odżywiania? To są pytania dość istotne, bo z Twojego opisu niewiele wynika. Czym są składniki, które podałeś? Mając 2240 kcal i nie mając konkretnego celu sądzę, ze 1,6g białka na 1kg masy ciała starczy. 30% kalorii z tłuszczu i reszta z węglowodanów. Zakładam, że [...]
Cześć! Jeżeli chcesz zrobić redukcję to najpierw powinieneś obliczyć ile kalorii powinineś spożywać, a nie szacować. Wzór do obliczeń znajdziesz tutaj - http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. [...]
Witaj! Jakies opinie o białku 100% Whey Mass, produkt o ktorym wpsominasz nie jest bialkiem w rozumieniu odzywki bialkowej, a po prostu GAINEREM Gainery są popularnymi produktami dla osób aktywnych, ich celem jest dostarczenie wysokiej dawki energii w formie płynnego koktajlu. Zazwyczaj są to odżywki, które podzielone są ze względu na ilość [...]
Cześć! Jeżeli chcesz szybko obliczyć ile kalorii Twój organizm potrzebuje, to zapraszam do zerknięcia na tą stronę ->http://www.sfd.pl/-t276436.html, tutaj znajdziesz wzór na jego obliczenie. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. [...]
Cześć! Najprościej gdy skorzystasz z wzoru ponizej: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki [...]
Cześć! Jeżeli makro już masz wyliczone, to podział makroskładników jest relatywnie prosty: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki [...]
Cześć! Przede wszystkim aby wyrobić sobie "kaloryfer" powinieneś popracować nad odpowiednim treningiem, jak również odżywianiem. Sam monohydrat kreatyny nic nie da, gdy nie dasz organizmowi sygnału do wzrostu ani materiałów z których będzie mógł budować mięśnie. Zachęcam do spojrzenia na poniższy artykuł aby wiedzieć ile powinieneś jeść: [...]
Idę o zakład, że logika Ci podpowiada, że nie jest to najlepszy wybór... Mało tego! Myślę, że Ty to doskonale wiesz. Produkty wysoko przetworzone których podstawą jest zwykły rafinowany cukier nie powinny być częścią diety osoby dbającej o zdrowie i sylwetkę. Dlatego stanowczo odradzam. Co jeść na diecie? Przede wszystkim unikajmy produktów o [...]
Cześć! Na samym początku w okresie masowym ważna jest dieta jak i trening. Zacznij od wyliczenia swojego zapotrzebowania korzystając ze wzoru -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami [...]
Praca w sklepie z ubraniami raczej nie zalicza się do pracy fizycznej chyba, że dźwigasz wielkie paczki i rozpakowujesz towar na sklep. Jeśli nie, to kwalifikowałabym to jako niewielką aktywność fizyczną. Jeśli chcesz monitorować aktywność w ciągu dnia, to polecam zakup opaski bądź zegarka liczącego kroki. W ten sposób będziesz w stanie oszacować [...]
/SFD/2022/11/9/6e28517327cf4cc595ec028bcca0aba5.jpg Nie ma jednej uniwersalnej metody podziału makroskładników w diecie. Jeśli jesteś zdrowy to najczęściej obliczasz swoje zapotrzebowanie i w przypadku diety zbilansowanej rozkładasz sobie 2g na kilogram masy ciała białko, 1g tłuszczy, a reszta z węglowodanów. To często stosowany podział [...]
Cześć! Pytanie, które zadałeś nie ma konkretnej odpowiedzi. To wszystko jest zależne od bardzo dużej ilości czynników. Jednak patrząc ogólnie, lepszy będzie bieg wolniejszym tempem ze względu na fakt, że przy niższej intensywności Twój organizm, nawet gdy jest bardziej nastawiony na spalanie węglowodanów (tak się dzieje gdy głównym źródłem energii [...]